tesisat yalıtımı

TESİSAT YALITIMI

Bir binanın ısıtılması veya soğrulması için harcanan enerjiden tasarruf edilmesinde, mekanik tesisat yalıtımının önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Özellikle binaların ısıtılmayan bölümlerinden geçen tesisatın ve vanaların yalıtımı yapıldığı taktirde enerji tasarrufu çok önemli mertebelerdedir. Bu sebeple tesisatı oluşturan, boruların, tankların, depoların, klima kanallarının, vana ve armatürlerin, içerisinden geçen akışkanın sıcak ya da soğuk oluşuna göre uygun yalıtım malzemeleri ile yalıtılması gerekmektedir. 

Tesisat izolasyonu geri dönüşümü en kısa olan yalıtım uygulamasıdır, yalıtım tutarı birkaç ay içerisinde geri kazanılmaktadır. Enerji kazanımı yalıtım alanına, akışkanın cinsine ve kullanılacak malzemelerin özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

TESİSAT YALITIM MALZEMELERİ

Tesisat yalıtımında kullanılan malzemelerinde aranan temel özellikleri, ısı iletkenlik katsayısı, buhar difüzyon direnç kat sayısı, yangına dayanıklılık, uygulama kolaylığı, ekonomiklik ve dayanım sıcaklığı olarak sıralanabilir. Hem ısıtma hem de soğutma tesisatında kullanılacak ısı yalıtım malzemelerin düşük ısı iletkenlik değerine ve yangına karşı yüksek dayanıma sahip olması  ve su buharına maruz kalmayacak şekilde uygulanmaları, emniyet, verimlilik ve tesisatın kullanım ömrü için son derece önemlidir.   

TESİSAT YALITIM MALZEMELERİ DAYANIM SICAKLIĞI

 Yalıtım Malzemesi    Max. Dayanım Sıcaklığı  ( oC )
 Seramik Yünü  1.800
 Kayayünü /Taşyünü 750
 Cam Köpüğü  430
 Camyünü 250
 Poliüretan Köpük 110
 Kauçuk Köpüğü 116
 Polietilen Köpük 100
 Expanded Polistren 80
 Extrüde Polistren 80

 

AKIŞKAN SICAKLIĞINA GÖRE TESİSAT ISI YALITIM MALZEMELERİ

Soğuk Hatlar

< 10 oC

Ilık ve Sıcak Hatlar

10 – 100 oC

Çok Sıcak Hatlar

>100 oC

Polietilen

Kauçuk Köpüğü

Camyünü 

Taşyünü 

 

Polietilen

Kauçuk Köpüğü

Camyünü 

Taşyünü 

Cam Köpüğü

Camyünü 

Taşyünü 

Kauçuk Köpüğü

Cam Köpüğü

Seramik Yünü

 

SICAK HATLARDA TESİSAT ISI YALITIMI

Yapıların ısıtma tesisatı genellikle ılık veya sıcak hatlar sınıfına girmektedir. Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi polietilen, kauçuk köpüğü, cam yünü, taşyünü ve cam köpüğü sıcak hatlarda kullanılabilecek en doğru yalıtım malzemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

SOĞUK HATLARDA TESİSAT YALITIMI

Bir mekanın soğutulması için gereken enerji miktarı, ısıtılması için gerekli olan enerji miktarından çok daha fazladır. Soğuk hatlarda yapılacak izolasyon uygulamalarında bu konuya dikkat edilmeli ve hassas davranılmalıdır. Gidiş dönüş borularının yalıtımı birleştirilerek değil, araların 50 mm boşluk kalacak şekilde döşenmelidir. Açık gözenekli malzeme kullanılacaksa yoğuşmanın engellenmesi için buhar kesici bir malzeme ile dıştan kaplanması gerekir. Yalıtım malzemesi içerisinde ya da boru yüzeylerinde yoğuşma olması halinde kullanılan yalıtım malzemesinin ısıl direnci azalmakta ve metal borularda korozyon oluşmaktadır.

BAZI TESİSAT YALITIM MALZEMELERİNİN SU BUHARI DİFÜZYON DİRENÇ KATSAYILARI

 Yalıtım Malzemesi Su Buharı Difüzyon Direnç Katsayısı
 Camyünü 1
 Poliüretan Köpük 30 – 100
 Polietilen Köpük 3.000 – 7.000
 Kauçuk Köpüğü 3.000 – 10.000
 Metal Geçirmez

 

VANA ARMATÜR FLANŞ YALITIMI 

Uygulama zorluğu ve bilgi eksikliği nedeniyle vanalar, tesisat yalıtımı yapılan yerlerde bile genellikle yalıtımsız bırakılmaktadır. Vana, flanş ve armatürlerin yalıtımları genellikle galvaniz kutuların içine doldurulan camyünü ya da taşyünü doldurularak yapılmaktaydı, vana bakımı ve su sızıntısı vb. sebeplerle yerini sökülüp takılabilen yalıtım ceketlerine bırakmıştır.