ahşap kurutma odaları

AHŞAP KURUTMA ODALARINDA YALITIM

Islak odaların bir çeşidi de ahşap kurutma odalarıdır. Kurutma işlemi yapılmadan önce ahşap ürünlerin kuruyabilmeleri için her yanından püskürtme yöntem ile ıslatılmaktadırlar. Kurutma esnasında kullanılan yüksek sıcaklıklar nedeniyle oluşan nem ve ahşabın özgül nemi buharlaşmaya başlar. Meydana gelen bu buharlaşma dışarı verilir. 

Dışarı verilen buharın, yapı elemanlarını etkilemediği düşünülmemelidir. Çünkü oluşan buharın içerisinde betona zarar veren sirke asidi, palamud asidi ve karınca asidi bulunmaktadır. Hesaplamalar 80-90 oC lik iç sıcaklık ve % 75 – % 100 lük rölatif hava nemi ile yapılır. 

Ahşap kurutma odalarında ısının korunabilmesi için verimli bir ısı yalıtımının yapılması gerekmektedir. Konunun uzmanları  ahşap kurutma odalarının dış duvarlarının ısı geçirim direncinin R = 1,35 h.m2 oC/kcal (= 1,15 m2 K/W) olması gerektiğini söylemektedirler. 

Kurutma esnasında açığa çıkan asitlerle çiselenmiş olan dış cephe duvarının iç tarafında buhar kesici olarak da görev yapacak sızdırmaz bir kaplama olmalıdır. 

Bu kaplama tabakası iki yöntem ile yapılabilmektedir. 

gnyapı İç tabaka, içine bir sızdırmazlık malzemesi katılmış çimento sıvadan meydana gelir. Çimento oranı asgari 250-300 kg/m3 olmalıdır. 

gnyapı Tabaka çimento harç içine gömülmüş klinker parçalarından oluşur. Derzler ince kristal kumu ve cam suyu karışımı bir macun ile sıvanır.

İzolasyon uygulamasında çimento sıvaya pek güvenilemez. Çimento oranının fazla olması nedeniyle ince çatlaklar meydana gelebilir ve bu çatlaklar buharların konstrüksiyon içine girmesini sağlarlar. Bu nedenle kaplama arkasındaki duvar kabuğunun mümkün olduğunca sızdırmaz olması sistem verimliliği açısında daha iyidir. Yalıtım tabakası mutlaka dışa yakın olmalıdır. Tabaka, ya duvarın ısı yalıtımını arttıran tuğla kabuğun arkasına ya da soğuk cephenin hemen arkasına yerleştirilir.  Çatı olarak çatı bölmesinde gerekli havalandırma aygıtları bulunan soğuk çatı uygulamaları kullanılabilmektedir.