Enerji Kimlik Belgesi
ENERJİ KİMLİK BELGESİ
Ülkemizdeki binaların enerjiyi daha verimli kullanmları yolunda gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin oldukça yoğun çalışmaları bulunuyor. 2007 yılında yayınlanan “Enerji Verimliliği Kanunu” ve 2008 yılında yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almaya başladı. Mevcut binalara ise 1 Ocak 2020 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirildi.
ŞİMDİYE KADAR 176.260 ENERJİ KİMLİK BELGESİ VERİLDİ
Enerji Kimlik Belgesi yeni binaların belediyelerden yapı kullanma izni alması aşamasında zorunlu tutulduğu için, şimdiye kadar yaklaşık 176.260 adet Enerji Kimlik Belgesi düzenlendi. Mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi alması 2020 yılı itibari ile zorunlu olmasından dolayı bu belge, 7.820 mevcut bina için düzenlendi.
Yeni binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için en az “C Sınıfı” olması şartı aranırken, 2012 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Enerji Verimliliği Strateji Begesi’ne göre mevcut binaların neredeyse tümünün 2023 yılına kadar en az “C Sınıfı” olması hedefleniyor. Ülkemizdeki binaların yaklaşık %85 ‘nin ısı yalıtımı içermediği göz önünde bulundurulursa, önümüzdeki 10 yıllık süreçte tüm binaları ısı yalıtımı yapılmak sureti ile enerji verimliliklerini arttıracakları ve bu sayede de enerjiden tasarruf yapacakları öngörülüyor.
MEVCUT BİNALAR NEDEN ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALMALI ?
Isı yalıtımı ile sağlanan yakıt tasarrufu ve ısı yalıtımı sonrası alınmış Enerji Kimlik Belgesinin binanın değerine sağladığı katkı göz önünde bulundurulursa, mevcut binalara önce ısı yalıtımı yapılması, ardından da Enerji Kimlik Belgesi alınması hem binaya değer katacak hem de kış aylarında doğalgaz maliyetini düşürecektir. Isı yalıtımı olmayan bir binaya Enerji Kimlik Belgesi almanın tek faydası, ısı yalıtımı öncesi alınacak apartman/site yönetiminin kararında, binanın enerjiyi ne kadar verimsiz kullandığının belegelendirilmesi ve çoğunluk kararının alınmasını kolaylaştırmasıdır. Isı yalıtımı öncesi durumu bilmek elbette ısı yalıtımının sağladığı katkıyı görmek açısından önemlidir, ancak unutulmamalıdır ki, ısı yalıtımı sonrası Enerji Kimlik Belgesinin yenilenmesi gerekecektir ve bu ek maliyet demektir. Bu sebeplerden dolayı, izlenmesi gereken en doğru yol, önce ısı yalıtımı yaptırmak ve ardından Enerji Kimlik Belgesi almaktır.
EKB DANIŞMANLIĞINDA GNYAPI’NIN ÖNCÜ ROLÜ DEVAM EDİYOR
Sektörünün lider uygulayıcı markası GNYAPI, EKB uygulamasının en sağlıklı ve yasal düzenlemelere uygun şekilde hayata geçirilmesi noktasında sektöre büyük katkı yapmaya devam etmektedir. Bu süreçte GNYAPI binaların mevcut enerji verimlilik sınıfını belirleyip, gerekli fizibilite çalışmalarını gerçekleştirerek binaların hangi sınıfta yer alacağını daha uygulama başlamadan tespit etmekte ve bir üst sınıfta olabilmek için gerçekleştirilmesi gereken teknik gereklilikler hususunda apartman yönetimlerine danışmanlık hizmeti vermektedir.
Mantolama sektöründe bugüne kadar ilklerin uygulayıcısı olan GNYAPI, EKB gibi ulusal bir hedef haline gelmiş böylesine bir konuda da öncü rolünü sürdürmeye devam etmektedir. Özellikle İstanbul gibi Türkiye’deki konut stoğunun çok önemli bir kısmını barındıran dünyanın sayılı metropollerinden birinde, bugüne kadar sağladığı EKB danışmanlığı hizmetine de getirdiği doğru ve etkin çözümlerle 400’ün üzerinde site ve binanın EKB sahibi olmasını sağlayarak “Sektörün lider uygulayıcı markası” unvanını hak ettiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. EKB Danışmanlık Hizmeti sadece mantolama uygulamaları ile değil, strafor kalınlığı başta olmak üzere binanın birçok detayını inceleyerek ve iyileştirme çalışmalarını yürüterek sürdürülmektedir.
Güncelleme Tarihi 03.05.2017