GNYAPI 7.KONUT YÖNETİCİLERİ MANTOLAMA KONFERANSI’NDA YALITIM İLE İLGİLİ BİLİNMEYELERİ YANITLADI!

Konut Yöneticilerini Sektör Profesyonelleriyle Buluşturan Tek Platform

Yalıtım sektörünün lider uygulayıcı markası GNYAPI, “Çevresine Değer Katar “ mottusu ile 2008 yılından beri ısı yalıtımının önemi konusunda kamu ve kamuoyunu bilinçlendirmeye devam ediyor.

Nihai tüketiciyi hedef alarak yapılan ve bu alanda sektörde en büyük organizasyon olma özelliğine sahip, Konut Yöneticileri Mantolama Konferansı’nın 7.si Marriott Hotel Asia’da gerçekleşti.

 Konferansta ”Isı Yalıtımının Önemi ve Sağladığı Katma Değer” teması işlendi.

İZODER’in katkıları, yalıtım sektörünün öncü üretici markaları Filli Boya, Saint-Gobain Weber ve finansörlerinden Şekerbank’ın ana sponsorluğuyla gerçekleşen konferansta, paket sistem malzeme kullanımının önemi ve ödeme kolaylıkları hakkında bilgiler paylaşıldı.

Milliyet, Vatan gazeteleri, milliyet.com.tr, emlakweb.com.tr portalları, Yapı Malzeme, Yalıtım, Yeşil Bina ve Çatı Cephe dergileri konferansın basın sponsorları arasında yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün katılımı ile gerçekleşen konferansta yalıtım sektörünün önemli isimleri 700’ü aşkın konut yöneticisiyle bir araya geldi.

Yatırım maliyetlerine ilişkin korkular nedeniyle sürekli ertelenen ve israfa neden olan yalıtım konusunun değerlendirildiği konferansta, ödeme koşulları, kredi seçenekleri, sağlanacak tasarruf miktarları, amorti süreleri gibi önemli sorular yanıtlanarak nihai tüketicinin daha bilinçli karar alması için önerilerde bulunuldu.

Konut Yöneticilerine, ısı yalıtım uygulamasının aşamalarını gösterebilmek için Betek Boya’nın katkılarıyla kurulan uygulama standında konut yöneticileri yalıtımın aşamalarını görme fırsatı yakaladı.

Konut Yöneticilerinin mantolama sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin aktarıldığı ve katılımcılara özel ödeme seçeneklerinin sunulduğu konferansa katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

“Türkiye’nin cari açığını her sene olmak üzere 10 milyar dolar azaltabiliriz”

Konferansın açılış konuşmasını yapan GNYAPI Yönetim Kurulu Başkanı A.Bülent Güney; Yaklaşık 1.500 milyar metrekarelik hacme sahip 15 milyon konutun yalıtımsız olduğunun araştırmalar sonucu belirlendiğini ve söz konusu konutların ısı yalıtımı yaptırması durumunda Türkiye’nin cari açığının her sene olmak üzere 10 milyar dolar azaltılabileceğini söyledi. Yalıtım ile binalarda sağlanacak en az %50’lilik tasarruf oranıyla, Türkiye’nin toplam enerji faturasının yaklaşık %15 oranında azaltabileceğinin mümkün olduğunu belirten Güney, yatırım maliyetlerine ilişkin korkular nedeniyle sürekli ertelenen ve israfa neden olan yalıtımın, ülkemiz ve aile bütçemiz için önemine değindi.  Isıtma ve soğutma giderlerinde tasarruf sağlamak, konutların değerini arttırmak, küresel ısınmayı önlemek ve sağlıklı yaşanılabilir kentler hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Güney, bu misyon ile her yıl ciddi büyüme oranları yakalayarak 4 milyon m2’yi aşan ısı yalıtım uygulaması gerçekleştirdiklerini belirtti.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ; “Isı kayıp ve kazançlarının hesaplanarak asgari konfor koşullarını sağlayacak şekilde yalıtım kalınlığının belirlenmesi ve bu doğrultuda uygun yalıtım malzemesinin seçilmesi, yalıtım uygulaması detaylarının ısı köprüsü oluşturmayacak şekilde oluşturulması gerekmektedir.” dedi.

Isı yalıtımının binalarda alınabilecek en önemli enerji verimliliği tedbirlerinden biri olduğuna değinen Öztürk, mevzuata uygun olarak uygulaması yapılan bir ısı yalıtımı ile binalarda önemli oranda enerji tasarrufu elde edilebileceğini, ısıtma ve soğutma için daha az para ödeneceğini belirtti. Isı yalıtımı yapılmasının bir taraftan binayı enerji verimli hale getirirken, diğer taraftan ekonomik anlamda da tasarruf sağladığına değinen Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

Binalarda ısı yalıtımı uygulanmasında öncelikle tasarımcıların daha sonrasında uygulamayı yapacak kişilerin ve bina kullanıcılarının sorumluluğu bulunmaktadır. Yeni bina tasarımında, binadaki ısı kayıp ve kazançlarının hesaplanarak asgari konfor koşullarını sağlayacak şekilde yalıtım kalınlığının belirlenmesi ve bu doğrultuda uygun yalıtım malzemesinin seçilmesi, yalıtım uygulaması detaylarının ısı köprüsü oluşturmayacak şekilde oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca uygulanacak ısı yalıtım malzemesinin bina yaşam ömrü süresince dış etkilere karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Bina yapım aşamasında yada mevcut binalarda yapılacak enerji verimliliği uygulamalarında, uygulama projesine göre eğitimli kişilerce sertifikalı ürünlerle uygulama yapılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca binalarda, ısı yalıtımı uygulaması sonucunda hazırlanacak enerji kimlik belgesi ile binanın enerji sınıfı görülmelidir.

“MANTOLAMA TÜM YÖNLERİYLE UZMANLAR TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLDİ “

“Konutlarda Enerji Verimliliğinin Ekonomiye Etkisi ve Yalıtımın Önemi” konulu panelde İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ve Avukat Hasan Can Özdiş görüşlerini paylaştı.

Isı yalıtımında devlet teşviği için çalışmalarımız sürüyor

Isı yalıtımı ile ilgili tüketiciye yönelik devlet teşviklerinden bahseden İZODER Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, İZODER olarak sürecin içinde olduklarını ve tüketici faydasını gözeterek çalışmalarını sürdürdüklerini konu ile ilgili 2018 yılında da faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.

Konut satın alım ve kiralamalarında mantolama önemli bir kriter

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya; mantolama ve estetik tasarım uygulamalarının binanın değerini arttırdığını söyledi. Bu konuda yapılan tüketici araştırmalarına da değinen Maya, ekonomik fayda sağladığı için mantolamanın satın alım ve kiralamalarda etkili bir kriter olduğunu ifade etti.

Mantolama kararı hukuki uygunluk gerektirir

Mantolama kararı alınırken Kat Mülkiyeti Kanunu açısından dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Avukat Hasan Can Özdiş, bina yönetimlerinin mantolama kararını bina genel kurulunda alması gerektiğini ve karar alımlarda %51 çoğunluğun sağlanmasının önemini vurguladı.

GNYAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI A. BÜLENT GÜNEY,  YALITIM SEKTÖRÜNDEKİ EN BÜYÜK PROBLEMİN DOĞRU UYGULAMA YAPILAMAMASI VE NETİCESİNDE GEREKLİ VERİMİN ALINAMAMASI OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Bu konferansta doğru firma seçiminin önemine değinen ve yaşanan problemlerin en büyük nedeninin yanlış firma seçimi olduğunu ifade eden Güney, maliyet sebebi ile “deneme yanılma yöntemi” ya da “olsa olsa metodu” olarak isimlendirebileceğimiz yöntemlerin tercih edilmesinin teknik olarak yanlış yapılmış bina prototipini oluşturduğunu belirtti.

Yalıtımın önemli bir karar olduğunu ve firma seçimi yaparken yöneticilerin firmalardan neler istemesi gerektiğine değinen Güney, öncelikli olarak Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip usta kadrosunun ve paket sistem ürün kullanımının önemini vurguladı.

Sıkıntı yaşamamak adına firmadan beklentilerin aşağıda belirtilen detaylar özelinde olması gerektiğinin altını çizen GNYAPI YKB Ahmet Bülent Güney;

Öncelikle firmanın kurumsal olması ve yapılacak uygulamayı iş gücü anlamında kaldırabilmesi ve talep edildiğinde banka teminat mektubu verebilecek güçte olması gerekmektedir.  Zor bir süreç olan ısı yalıtım kararı alma aşamasında, binanızın ihtiyaçları Yalıtım Danışmanlarından teknik destek alınarak tespit edilmelidir.  Mevcut yapının ısı kaçaklarını tespit etmek için termal kamera çekimi yapılmalıdır.

Mantolama kararının hukuki açıdan hatalı olup olmadığını denetlemek ve ileride oluşması muhtemel bir anlaşmazlık durumunda yasal yönden zor durumda kalınmaya sebep olacak eksikliklerin giderilmesi için hukuki destek alınmalıdır.

Sözleşme aşamasından uygulama bitimine kadar ihtiyaç duyduğunuz her süreçte, sorularınıza cevap veren ve çalışmalarını beklentilerinizi karşılamak adına yürüten bir Müşteri İlişkileri sisteminin varlığı kontrol edilmelidir.

Binanızda gerçekleşecek ısı yalıtım uygulamasının sorunsuz ilerleyebilmesi ve konut sakinlerinin uygulama esnasında hissedebilecekleri rahatsızlıkları en aza indirebilmek için şantiye takibini yapabilecek Proje Sorumlularının olması gerekmektedir.

Konut yönetimlerinin en büyük sıkıntılarından biri olan tahsilat işlemleri yükünü, daire sakinleri ile tek tek görüşüp uzlaşmak suretiyle, ödeme toplama kolaylığı sağlayabilecek bir yapının olup olmadığı kontrol edilmelidir.