TEMELLERDE SU YALITIMI DETAYLARI

Sondaj ve gözlemler sonucu zemindeki su durumu üç kategoride bina temellerini etkiler ve bu tespite göre yalıtım detaylandırılır.

ZEMİN RUTUBETİ YALITIMI

Zemin rutubeti, zeminde daima mevcut bulunan ve kapilarite (kılcallık) ile yapıları etkileyen, zemin cinsine bağlı olarak değişkenlik gösteren sudur. Toprakla temas eden statik perdelere bir kat camtülü taşıyıcılı 3 mm polimerik örtü ile yapılacak yalıtım yeterlidir. Temel kotu altında, bina çevresinde ve gerekli ise sömeller arasında yapılacak drenaj yalıtımı tamamlar. 

BASINÇSIZ SU YALITIMI

Basınçsız su, basınç yapmayan, damlayabilir, akabilir, yağış, sızma ve kullanma sularını kapsayan sudur. Ana ilke bir bohça teşkil ederek yalıtımın süreklilik arz etmesini sağlamaktır. Basınçsız suya karşı, temel derinliğine bağlı olarak önerilecek alternatifli detaylar şunlardır;

Yatayda ( Tabanda)

Bir kat polyerster keçe taşıyıcılı 3 mm polimer bitümlü örtü veya,
Bir kat camtülü taşıyıcılı 3 mm polimer bitümlü örtü.

BASINÇLI SU YALITIMI

Yapıya ve yalıtıma belli ve sürekli hidrostatik basınç yapan suları kapsar. Metre cinsinden su sütunu yüksekliği ile ifade edilen su durumu Kg/m2 olarak basınç yapar. Örneğin, 2 m su yüksekliği yapı tabanına 2 ton/m2 basınç yapmaktadır.

Basınçlı suya karşı yalıtım detaylandırması, su basıncı ve yapının yalıtım üzerine yapacağı sıkışma basıncı olarak iki faktöre göre belirlenir.