YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız ısı, su, ses ve yangın yalıtımı terimleri, kullanılan yalıtım malzemeleri ile ortamların ısı, su, ses ve yangına karşı korunmasını ifade etmektedir. Binalarda en çok rastladığımız yalıtım problemleri dış duvarlardan kaynaklanan ısı yalıtımı, bina temelinden ya da dış cepheden gelebilecek su sızıntıları ve çatılarda meydana gelen ısı ve su yalıtımı sorunlarıdır, bunların dışında insanların konforlu bir hayat sürebilmesi için ses yalıtımını, güvenli yaşam alanları sağlaması bakımında da yangın yalıtımını sayabiliriz Binalarda yalıtım çözümleri yukarıda saydığımız bölümler için ayrı ayrı değerlendirilmeli konusunda uzman ekiplere sahip firmalar tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde izolasyon uygulamalarından istenilen sonuç alınamayacak, belki de uygulamanın yapıldığı bölge ve uygulama cinsine göre yarardan çok zarar getirecektir.
ISI YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile binaların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan uygulamalardır. Yapılarda Isı yalıtımı yaparak binanın kullanım ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında ısıtma ve soğutma giderlerinde büyük tasarruf sağlamak mümkündür. Mekanların soğutulması için gereken enerji miktarı, ısıtılması için gerekli olan enerji miktarından daha fazladır, bina dış cephe ısı yalıtımı (mantolama) uygulamaları yaygın kanının aksine sıcak iklim şartlarındaki binalar için daha fazla önem arz etmektedir.
Binalarda ısı yalıtımı uygulamaları bina inşaat aşamasında yapılabildiği gibi, oturulan binalarda da, dış cephe mantolama uygulamaları sayesinde zahmetsizce ve ekonomik şartlarda yapılabilmektedir. Binaların nem kararlılığı ile birlikte ısı kararlılık da son derece önemlidir. Isıl kararlılığı için binaların yalıtılması gerekir, diğer yapı elemanları gibi çatılarda yalıtılmalıdır.
Çatıların yalıtımında fiziksel etkenler maliyet faktörleri ve yoğuşma riskidir. Binalar, suyun içeride buharlaşıp dışarıda yoğuşacağı şekilde tasarlanmalıdır. Su buharının bina içinde yoğuşmadan dışarı atılabilmesi için vantilasyon, havanın daha fazla su tutabilmesi için yalıtım ve yapı malzemeleri su buharının yoğuşmasına izin vermeyecek şekilde seçilmelidir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları nedeniyle binalarda ısıl hareketlilik söz konusudur. Çatılarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları ile bu ısıl hareketlilik belli oranlarda sabitlenebilir.
SU YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Su, binanın taşıyıcı kısımlarında yer alan demir aksamların paslanmasına ve zamanla yük taşıma kapasitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda betonun çürüyerek düşmesi ya da kopmasına da neden olur. Binalara güvenlik ile ilgili zararlarının yanında küf ve bakteri oluşturarak insan sağlığına da zarar verir. Su yalıtımı çözümleri dış duvar, zemin ve çatı elemanları olarak ele alınabilir.
Dış cephe ısı yalıtımı hem ısı hem de su yalıtımı sağladığı için her iki çözümü de üretebilmektedir. Zeminde ise iç ve dış drenaj uygulamaları ile istenemeyen sular binadan uzaklaştırılabilir. Çatılarda ise su geçirimsiz malzemeler ile yapılacak tüm uygulamalar etkin bir su yalıtımı sağlayabilir. Kar ve yağış sularının uzaklaştırılması, eğimli ve kaplama esaslı çatılarda çatının şekli yönünden önemli bir sorun oluşturmazken, eğimli olmayan teras çatılarda bu suların küçük eğimlerle su gideri noktalarına yönlendirilmesi şeklinde çözümlenir.
SES YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Binalarda ses yalıtımı çözümlerini iki ana grup altında toplamak mümkündür. Bunlardan biri “akustik ses yalıtımı” diğeri ise “ses geçiş kaybı” dır. İnsanları kalabalık gruplar halinde bulunduğu kapalı ortamlarda ses şiddet seviyesi yüksek olmasa bile devamlı bir uğultu mevcuttur. Mekan çevreleyen iç yüzeylerin sert ve pürüzsüz malzemelerle (cam, seramik, fayans, mozaik, sıva, cilalı döşemeler gibi) kaplı olmasından dolayı seslerin yankılanmasından oluşan bu uğultular da seslerin net anlaşılmasını engeller. Bu çeşit gürültülü ve uğultulu mekanlarda akustik yalıtım önlemleri ile gürültü seviyesi düşürülmeli ve yankılanma süreleri azaltılmalıdır. Bu tür mekanlarda akustik önlem olarak iç yüzeylerde ses emici özelliği olan Yanmaz Akustik Levhalar (NFAF) en iyi sonucu veren malzemelerdendir.
Gürültünün bir ortamdan bir başka ortama geçmesini engellemek için yapılan ses yalıtımı uygulamalarına “ses geçiş kaybı yalıtımı” denilmektedir. Yukarıda da bahsedildiği gibi, sert yüzeyli malzemeler sesi çok az yutarak yansıtmaktadır. Buna karşın, mineral camyünü ve kaya yünü-taş yünü gibi hava geçiren ve esnek izolasyon malzemelerinde ses dalgası bünyeye nüfuz etmekte, boşluk ve cam elyafı arasında önemli bir kısmı ısıya dönüştürerek yok etmektedir.
YANGIN YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Yangının çıkmasını engelleyecek ya da yapıya hiçbir hasar verdirmeyecek bir çözüm olarak adlandırılabilir. Yangın tehlikesini mümkün mertebe aza indirmek ve yangına hızlı bir şekilde müdahale etmek için binalarım tasarım döneminde göz önüne alınmalı ve bina yapım aşamasında da bu önlemler titizlikle uygulanmalıdır. Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinin yangın konusunda kendilerine özgü standartları bulunmaktadır. Ülkemizde ise yangın standardı Alman DIN 4102’ yi dikkate alarak geliştirilmiştir. DIN 4102 bu konuda en geçerli standartlardan biri olarak kabul edilmektedir.
TESİSAT YALITIM ÇÖZÜMLERİ
Bir binanın ısıtılması veya soğrulması için harcanan enerjiden tasarruf edilmesinde, mekanik tesisat yalıtımının önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Özellikle binaların ısıtılmayan bölümlerinden geçen tesisatın ve vanaların yalıtımı yapıldığı takdirde enerji tasarrufu çok önemli mertebelerdedir. Bu sebeple tesisatı oluşturan, boruların, tankların, depoların, klima kanallarının, vana ve armatürlerin, içerisinden geçen akışkanın sıcak ya da soğuk oluşuna göre uygun yalıtım malzemeleri ile yalıtılması gerekmektedir. Tesisat izolasyonu geri dönüşümü en kısa olan yalıtım uygulamasıdır, yalıtım tutarı birkaç ay içerisinde geri kazanılmaktadır.
Enerji kazanımı yalıtım alanına, akışkanın cinsine ve kullanılacak malzemelerin özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.